Könyvajánló - Berndt Müller: A csillagászat alapjai

Ezt a pici, szerény könyvet az antikvárium polcáról leemelve azt gondoltam, hogy bizonyára a szokásos, kellemes és érdekfeszítő olvasmányok lesznek benne bolygókról és csillagokról olyanoknak, akik a teljesen laikus szintről szeretnének elrugaszkodni kicsit az ég felé. Kinyitottam a könyvet, és felröhögtem. Ó, igen! Ebben a könyvben tényleg a csillagászat alapjai vannak.
A leendő csillagász tantervének harmada matek, másik harmada fizika. A munkájuk során a kutatók használják is ezeket az ismereteket, mert a csillagászat veleje már csak ilyen. Ha ezt a könyvet olvasod, számolni is fogsz. Meghatározhatatlanul sokad éves csillagászhallgatóként barátságosan hatnak a középiskolás szintű matekkal leírt képletek, de biztos vagyok benne, hogy a bestseller könyvek listájáról alapból kizárta magát ez a mű. (Nyilván nem is ez volt a cél.)
Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik nem félnek egy kicsit számolni. Végképp ajánlom azoknak, akik szeretik is a matekot. Azoknak, akik készen állnak megismerkedni a csillagászat ezen oldalával.


Megjegyzések