9 érdekesség az Uránuszról



1, Naprendszerünk hetedik bolygója ma (okt.24-én) van szembenállásban a Nappal. Ebben az időszakban a bolygó egész éjjel látható, és most tartózkodik a legközelebb hozzánk. Az amatőrcsillagászok számára tehát remek lehetőség nyílik az égitest megfigyelésére - csillagjegytől függetlenül. 
2, Az Uránusz tengelyferdesége 97,8°. Vagyis a bolygó egyenlítője majdnem merőleges a keringés síkjára.
3, A nagy tengelyferdeség következménye, hogy azon a sarkon, ami a Nap felé néz, melegebb lehet, mint az egyenlítőn.
4, 1690 és 1771 között, legalább 20-szor jegyezték fel az Uránuszt, de minden alkalommal csillagnak vélték. Maga a felfedező, William Herschel pedig először üstökösnek gondolta az égitestet.
5, A bolygót először III. György angol királyról nevezték el. Ez természetesen nem aratott jó fogadtatást nemzetközi körökben, így később nevezték el az ég római istenéről.



6, A mágneses tere nem megy át a bolygó közepén, és ráadásul az egyik sarknál erősebb, a másiknál gyengébb.
7, A holdjait William Shakespeare és Alexander Pope műveinek karaktereiről nevezték el.
8, Az Uránusznak halvány gyűrűi vannak. Úgy fedezték fel őket, hogy a gyűrűk a Földről nézve elhaladtak egy csillag előtt, és ilyenkor a csillag elhalványulni látszott. Közvetlenül megpillanatani egészen a Voyager-2 űrszonda megérkezéséig nem tudták.
9, Az Uránusz sűrű légkörében a metán bomlása és a nagy nyomás miatt gyémántok alakulnak ki, melyek csapadék formájában hullanak le a bolygó szilárd magjáig. Vagyis gyémánteső esik.

Megjegyzések